Jak na bezlepkové pečení

Mohlo by Vás zajímat

Pečení je v dnešní době možné i v momentě, kdy strávník trpí intolerancí lepku, a to především díky různým druhům mouky, jako je kukuřičná, rýžová či pohanková. I přesto je však vhodné řídit se bezlepkovými recepty, a to z hmotnostních důvodu. Čím se u bezlepkového pečení řídit a jaké recepty vyzkoušet?

Tipy a rady pro bezlepkové pečení

Bezlepkové těsto je nutné zpracovávat po delší dobu, vyplatí se tak těsto vytvářet v kuchyňském robotu, které potřebné hnětení provede za nás. Také kuchyňský robot zamezí lepení, které bezlepkové těsto způsobuje, snížit se dá lepkavost také využitím několika druhů mouky, ne pouze jednoho. Obtížnější je i celková manipulace s připravovaným těstem bez lepku, jelikož nejen lepí, ale i se trhá. Doporučujeme ho tak připravovat alespoň o den dříve, na noc ho dát chladit do lednice a až následující den z něj něco péct. 

Skvělými pomocníky jsou také silikonové formy, ze kterých lze upečené výtvory snadněji vyklopit. Upečené bezlepkové pečivo je možné skladovat v mrazáku a rozmrazit ho těsně před konzumací. Je však nutné myslet na to, že krátce po rozmrznutí pečivo ztvrdne. Eventuálně se v tomto případě dá využít ztvrdlé pečivo na strouhanku. Vhodné je také znát přepočet kJ na kcal, který člověk uplatní nejen při bezlepkovém pečení. 

Bezlepkové banánové lívance

Bezlepkové lívance, jejichž základem je místo mouky banán, jsou skvělou snídaní nebo dopolední svačinou. Nutriční hodnoty banánu jsou překvapivé, mimo jiné má vysoký obsah potřebných vitaminů, ale stejně tak vyšší podíl cukrů. Z toho důvodu by se měl banán konzumovat ráno, případně v dopoledních hodinách. 

K přípravě lívanců jsou kromě banánu potřeba vejce, trocha vloček a kokosu. Kde se dají momentálně pořídit vajíčka v akci, prozradí web Kaufino.cz. Všechny ingredience se společně rozmixují, pro ochucení je možné přidat trochu skořice, a na pánvi se lívanečky dozlatova osmaží z obou stran. Ozdobit se dají čímkoliv, ať už to bude řecký jogurt nebo kousky ovoce. 

Muffiny bez lepku

Poměrně jednoduchá je i příprava muffinů bez lepku, u kterých se opět vyplatí ohlídat vejce v akci, jelikož jsou do receptu potřeba. Stejně tak je potřeba bezlepková mouka, cukr, mléko, bezlepkový prášek do pečiva a olivový olej. Následně se v jedné míse smíchají všechny mokré ingredience, ve druhé všechny suché a poté se smísí dohromady. Tekutější těsto se nalije do formy a vloží do trouby. Receptů na muffiny bez lepku existuje spousta, některé jsou doplněné ovocem, jiné třeba čokoládou. 

Bez nutnosti použití lepku je možné připravit širokou škálu sladkých dobrot, jako jsou bábovky, koláče, řezy nebo dorty. Nutná je však praxe a trpělivost, než se člověk naučí přepočítávat běžné suroviny na ty bezlepkové. Z toho důvodu se většina bezlepkářů pro začátek pouští především do pečení jednoduchých bezlepkových muffinů a lívanců. 

- Advertisement -PR článek

Nejnovější články

Revize elektroinstalací: Klíčová pro vaši bezpečnost

Revize elektroinstalací je důležitým krokem k zajištění bezpečnosti osob a majetku. Pravidelná kontrola a údržba elektroinstalace pomáhá předcházet vzniku...
- Advertisement -PR články

Další články autora

- Advertisement -muzi